آزمایشگاه پلیمر



آزمایشگاه پلیمر بنیاد علوم کاربردی رازی با داشتن پیشینه‌ای پربار و با تکیه بر توانمندی‌های کارشناسان، امکانات و دستگاه‌های مجهز و به روز و زیر ساخت‌های منطبق بر استانداردهای ملی و بین‌المللی، در راستای رسالت پاسخگویی به نیاز‌های صنعت و مراکز تولیدی و پژوهشی تاسیس و قادر به ارائه خدمات مختلف آزمایشگاهی، پژوهشی و مشاوره می‌باشد.

اهم آزمون‌های قابل ارائه در این آزمایشگاه پژوهش محور عبارتند از:

  • بررسی و کنترل کمی و کیفی خواص مکانیکی انواع مواد و محصولات پلاستیکی، لاستیکی و کامپوزیتی نظیر آزمون‌های کشش، خمش، فشار، ضربه، چسبندگی 90 درجه و 180 درجه، استحکام برشی و...



دستگاهی که بیشترین استفاده در آزمایشگاه پلیمر را دارد، دستگاه "آزمون یونیورسال خواص مکانیکی" است. که با توجه به قابلیت‌های آن می‌توان تمامی خواص مکانیکی مواد پلیمری ذکر شده در بالا را با آن انجام داد.

  • شناسایی، آنالیز و کنترل کمی و کیفی مواد و محصولات پلاستیکی، لاستیکی و کامپوزیتی:

این آزمون‌ها با استفاده از روش دستگاهی و بهره‌مندی از دستگاه FT-IR، DSC، TGA و روش‌های غیردستگاهی تعیین درصد خاکستر نمونه، تعیین درصد الیاف شیشه‌ای و آنالیز سایر خواص نمونه انجام می‌شود.

یکی از مهمترین تجهیزات این آزمایشگاه، FT-IR است که به دلیل وجود پایه‌ی ATR توانایی آنالیز نمونه‌ها را بسیار بالا برده است.



نمونه‌هایی که پوشش بسیار نازکی دارند یا به هر دلیل امکان آزمون آن‌ها با دستگاه FT-IR وجود ندارد، با ATR آزموده می‌شوند.

دستگاه TGA وظیفه‌ی بررسی و آنالیز گرمایی نمونه را بر عهده دارد. گستره‌ی دمای کار این دستگاه تا 900 درجه‌ی سانتیگراد بوده و تغییرات دمایی بنابر شرایط استاندارد یا نیاز مشتری اعمال می‌شود. همچنین اندازه‌گیری درصد دوده در نمونه‌های لاستیکی با استفاده از این دستگاه امکان پذیر است.

بررسی خواص حرارتی و تاثیرات دمایی روی مواد و محصولات پلیمری

در این آزمون‌ها شرایط حرارتی، رطوبتی و تغییرات دما روی نمونه‌های پلیمری، لاستیکی، کامپوزیتی و پلاستیکی اعمال می‌گردد و نتایج آن‌ها مورد بررسی قرار می‌گیرد. بنیاد علوم کاربردی رازی برای انجام آزمون‌های شرایط محیطی از دستگاه‌های مناسب و به‌روز  بهره می‌برد. از جمله محفظه‌های تبریدی‌ ساخت شرکت آرمینکو و محفظه‌ی دما و رطوبت که توسط بنیاد رازی ساخته شده و دارای دقت ±5% رطوبت 2± درجه سانتی‌گراد می‌باشد. دقت تجهیزات مذکور توسط شرکت‌های معتبر و همکار سازمان ملی استاندارد مانند لکسر، مهر و رسام کالیبره شده و صلاحیت آن‌ها به تایید رسیده است.



  • بررسی و کنترل کمی خواص فیزیکی محصولات پلیمری نظیر نقطه‌ی ذوب، اشتعال‌پذیری، MFR و...

مقدار MFR به صورت مقدار ماده‌ی مذابی که در مدت 10 دقیقه از دستگاه استاندارد، تحت بار معین و درجه حرارت مشخصی خارج می‌گردد؛ تعریف می‌شود. این ویژگی برای تعیین میزان سهولت قالبگیری مواد پلیمری به طریق تزریق، مفید خواهد بود و اصولا مقدار آن با وزن ملکولی پلیمر نسبت عکس دارد. همچنین با استفاده از دستگاه MFR، کنترل کیفیت ترموپلاستیک‌ها و ارزیابی آن‌ها با نمونه‌ی تایید شده‌ی داخلی یا خارجی انجام می‌پذیرد.

آزمون ضربه به دو روش آیزود و چارپی برای نمونه‌های پلیمری در آزمایشگاه پلیمر انجام می‌شود. تفاوت این دو آزمون نخست در نحوه‌ی آماده‌سازی نمونه است و سپس نحوه‌ی ضربه‌ای است که پاندول بر قطعه وارد می‌کند. در روش آیزود نمونه‌ها در حالت عمودی و در روش چارپی نمونه به صورت افقی روی صفحه‌ی آزمون نصب می‌شوند. بنابراین نتایج این دو آزمون شبیه به یکدیگر، اما در روش انجام متفاوت‌اند.

از خدمات دیگر آزمایشگاه پلیمر می‌توان به اختصار موارد ذیل را نام برد:

  • بررسی عملکرد محصولات پلیمری و تطابق آنها با استاندارد های ملی و بین المللی



بررسی علل تخریب محصولات پلیمری

  • بررسی مقاومت محصولات پلیمری در مقابل مواد گوناگون نظیر روغن ها، آب، مواد مختلف شیمیایی و ...
  • بررسی تاثیر شرایط مختلف آب و هوایی و محیطی بر روی نمونه‌های پلیمری (شبیه‌ساز نور خورشید UV و رطوبت و ...)
  • انجام آزمون‌های خاص قطعات و محصولات فومی شکل و اسفنجی (پلاستیک‌ها و لاستیک‌های سلولی)
  • بررسی و کنترل کیفی انواع مواد روغنی، گریس و پارافینی
  • آماده سازی، پخت، قالبگیری و تهیه نمونه های استاندارد پلاستیکی و لاستیکی
  • تجهیز و انجام آزمون‌های خاص بنا به درخواست مشتری